Opzegbrief lidmaatschap SP

Al de laatste paar jaar heb ik het idee dat de SP de boot mist.  Vandaag heb ik toch maar de knoop doorgehakt om m’n lidmaatschap op te zeggen.  Om wat achtergrond te geven, staat hieronder mijn opzegbrief richting de SP.

Opzegbrief:

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij wil ik mijn lidmaatschap en bijbehorende incassomachtiging per direct opzeggen.

Naam: Jelle Haandrikman
Adres: XXXXX
Postcode + plaats: XXXX Venlo

Graag zie ik de bevestiging van deze opzegging tegemoet.

Deze keuze is mis mij niet licht komen te vallen. Ik ben heel erg te spreken over de SP wat betreft armoedebestrijding, financiën, buitenlands beleid, zorg en onderwijs. Ook op lokaal niveau staan jullie heel sterk. Mocht er ooit een lokaal lidmaatschap komen, dan zal ik daar heel hard over nadenken.

Helaas zie ik de partij teveel vasthouden aan het traditionele stokpaardjes en ontwikkelt de partij zich niet met de tijd. Er staan komende 5 a 10 jaar grote ontwikkelingen te wachten op het gebied van energie, automatisering en werk/vrije tijd.

Bij een onderwerp als werkvoorziening in een geglobaliseerde en geautomatiseerde wereld word steevast vastgehouden aan de heilige graal van een vast contract, terwijl een Universeel basisinkomen een hele hoop problemen in 1 keer zou kunnen oplossen. Nederland kan een hoop meer ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en aandacht voor elkaar gebruiken. Als iedereen 40 uur blijft werken gaat dat niet lukken. Terwijl kapitaal momenteel voortkomt uit kapitaal en niet door arbeid. Dus mensen hoeven niet meer zoveel te werken, want het rendement is er gewoon niet.

Qua klimaatverandering en het ten einde raken van het fossiele brandstoftijdperk loopt de SP ook gewoon mee met het linkse gedeelte van de 2e kamer. De crisis in de Oekraïne heeft aangetoond hoe kritisch de situatie nu blijkt. Nederland kan in 2030 fossielvrij aan z’n energie komen volgens Urgenda, ik denk dat we daar voor moeten gaan.

Op het gebied van technologische ontwikkeling en automatisering loopt de SP behoorlijk achter en heeft een paar behoorlijke blunders geslagen in het verleden. Zoals bijvoorbeeld het voorstel van de SP om Deep Packet Inspection in te stellen in 2010.

Wat betreft de economie blijft de SP binnen het normale kader spelen. Er word wat tegengas gegeven aan de plannen van de VVD en CDA maar voorstellen hoe het echt anders kan, zie ik niet gebeuren. Nu hoeven jullie niet meteen de kant op te gaan van de Zeitgeist beweging maar er mogen toch wel een paar fundamentele posities ter discussie gesteld worden.

Verder gaat 60 % van ons politieapparaat op aan de bestrijding van wietteelt. Gezien de internationale ontwikkelingen in Portugal en de VS ontstaan nu mogelijkheden om in te spelen op gereguleerde wietteelt. Ik zelf gebruik het niet maar ik vind het een verspilling van mijn belastingcenten. Op dit moment hoor ik heel weinig hierover van de SP. Het is nota bene de PVDA die met een voorstel komt.

Kort gezegd; 10 jaar geleden kon ik mij heel goed vinden bij de SP. Ondertussen veranderde de wereld en ik. De SP heeft aardige successen geboekt maar heeft ook aan z’n oude visie vastgehouden en deze vind ik niet meer toekomstbestendig.

Voor verdere toelichting over mijn persoonlijke standpunten verwijs ik door naar een post/rant die ik op reddit deed een tijd geleden en onderstaande lezing:

http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/2dnfyn/i_am_the_inventor_of_the_hexayurt_made_for/cjrt5f5

Met vriendelijke groet,
Jelle Haandrikman
P.S.: Een aangepaste kopie staat ook op mijn weblog: jhaand.nl

---------------------------------------------------------------------------
       Jelle Haandrikman     Electrical Engineer
   mail: jhaand at xs4all.nl     mobile: +31 (0)6 XXXX XXXX
       twitter: @jhaand     website: https://jhaand.nl

4 thoughts on “Opzegbrief lidmaatschap SP

 • Hallo Jelle,

  Jammer dat je hebt opgezegd. Sterke denkers als jou heeft de partij nodig. Fijn dat je de lokale SP goed bezig vindt, jouw bijdrage over vernieuwingen in de ICT hebben ons verkiezingsprogramma in Venlo goed aangevuld.

  Vwb de landelijke standpunten:
  Het is de SP al sinds tijden zegt dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden. Sinds drie jaar roept de PvdA dat ineens ook wat harder maar nu die partij aan de knoppen zit hoor je ze er niet meer over, zelfs lokale initiatieven worden niet gesteund door de verlammende werking met de VVD in het kabinet, de VVD die landelijk tegen is maar in Venlo (zegt) voor een experiment te zijn met versoepeling van de wietpas.
  Kortom: dat onderwerpen ineens gehyped en geclaimd worden wil niet zeggen dat anderen er niet al veel langer mee bezig zijn. Fijn dat men onze richting opschuift maar nog beter zou zijn wanneer die partijen ook in praktijk dat laten zien.

  De SP deed enkele jaren terug een voorstel voor de democratisering van de economie (stuk is op de website te vinden) maar ook hier geldt dat zolang er geen meerderheid is er weinig fundamenteels verandert.

  Klimaatzaken lopen steeds weer stuk op fundamentele verschillen tussen links en rechts, tussen innovatie en vernieuwing en tussen het belang van multinationals, aandeelhouders en vastgeroeste (oude economie) ideeën. Ook dit gaat heel mondjesmaat. Denk aan de moeilijke plaatsing van windmolens en de (rechtse wens) om kernenergie een nadrukkelijkere plek te geven. In dat pak worden dingen echte stap voor stap anders, niet radicaal ineens terwijl er wel de mogelijkheden voor zijn. Dat is inderdaad jammer, een gemiste kans.

  Ideeën voor een basisinkomen zijn erg interessant. De uitzending van Tegenlicht van deze week laat dat ook zien. Maar ook hierin zie je duidelijk dat de ene groep wel wil maar wordt tegengewerkt door een andere groep die pertinent de sociale omstandigheden niet wenst aan te passen (terwijl ze ze wel liberaal aan het afbreken is). Dus ja, ook hierin zijn zeker mogelijkheden te verkennen en die verdienen meer aandacht.

  Nogmaals jammer dat je hebt opgezegd. Heb je eerder contact gezocht over de vragen die je hebt, de ideeën die je bezig houden zoals in je brief verwoordt?

  Misschien tot ziens, je bent altijd welkom.
  Vriendelijke groet, Alex Vervoort namens SP afdeling Venlo.

  • Hoi Alex,

   Als eerste bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik wil zeker nog wel meedenken met de SP binnen Venlo. Bedankt dat jullie mijn input over ICT ook in het verkiezingsprogramma voor Venlo hadden verwerkt.
   Kort gezegd: Ik zie het alleen op landelijk niveau niet goed gaan met de SP en ik wil er niet de tijd insteken om dit beter te krijgen.

   De SP heeft ondertussen het probleem dat de wereld sneller veranderd dan dat de achterban dat wil. Het verkondigen door Roemer dat we vaste banen nodig hebben voor economische groei , blijft koren op de molen van de VVD en CDA.

   Die banen zijn er gewoon niet meer of we moeten een soort van verborgen werkeloosheid gaan instellen. Voor zover we die al niet hebben. Aan de andere kant komt iedereen tijd tekort om zich op z’n omgeving te richten en deze beter te maken. Mensen hebben zekerheid van bestaan, zorg, wonen en voedsel nodig. Een vaste baan is daar een middel toe maar het werkt tegenwoordig niet meer.

   De gehele gedachte van “oneindige economische groei op een eindige planeet” werkt gewoon niet. Hier word door het merendeel van Den Haag nog niet op ingespeeld. We vragen ons alleen af waarom de gasprijs zo omhoog gaat. (Wat me meer zorgen baart is dat de steenkool en olie prijs nu daalt. Dat houd in dat de grootste verbruiker China krimpt en naar mijn idee niet de wereldeconomie overeind gaat houden.)
   De gevestigde politieke partijen spelen dan gewoon het internationale spelletje mee, want anders houden de huidige politieke allianties geen stand.
   De SP hoeft van mij niet de gehele gedachte van Zeitgeist NL te gaan volgen. Dat zal met de huidige achterban niet lukken en dan ontstaat er een heel groot machtsvacuüm. Daar zit niemand op te wachten. Het weerspiegelen van de huidige realiteit en de dialoog aangaan met de regeringspartijen zou al voldoende moeten zijn.

   Hier hebben nieuwe partijen als de Partij voor de Dieren en de Piraten Partij een voordeel. Zoals de SP in de jaren ’90 en ’00 met de ‘grote uitverkoop van Nederland’ eenzelfde voordeel had. Omdat ze zich op de huidige realiteit kunnen baseren en deze ook aansluit bij hun achterban.

   Voor de rest zie ik dat de politiek op nationaal niveau uitgespeeld raakt. Alle grote beslissingen worden op mondiaal of continentaal niveau gemaakt. De kleine beslissingen komen nu juist op regionaal niveau terecht. Zie hiervoor ook de komende uitzending van tegenlicht: De macht aan de stad

   Misschien had ik eerder contact moeten zoeken met de SP om over mijn standpunten te praten. Alleen als ik de mening van de partij op landelijk niveau hoor, dan hebben we allebei toch een andere visie.
   Ik zie mezelf ook niet meer tijd en moeite steken in de SP, omdat ik er de tijd niet voor beschikbaar wil stellen. Ik heb op dit moment meer dan voldoende activiteiten die ik belangrijker vind. Op lokaal niveau steek ik dan liever tijd en moeite in de Hackerspace TDVenlo.

   Als ik dan geen invloed kan/wil uitoefenen en ik zie de SP steeds verder van mijn eigen standpunten afwijken, dan vind ik het het niet eerlijk tegenover mezelf en tegenover de SP om lid te blijven. Vandaar dat ik gisteren de knoop doorhakte en mijn lidmaatschap heb opgezegd.

   Mocht het roer ooit helemaal omgaan, dat de standpunten en actie van de SP weer overeen komen met die van mij, dan zal ik graag weer lid worden.

 • Hallo Jelle,

  Dank je reactie en openhartigheid. Ik weet even niet ik er verder nog aan kan toevoegen want op bepaalde zaken die je aanstipt heb je gewoon een punt.

  We komen elkaar vast nog ergens tegen. En ja, de macht verschuift deels regionaal maar merendeels continentaal. Voor de SP een uitdaging om op al die terreinen van zich te laten horen. En dat doen we ook al en blijven we doen.

  Nogmaals dank voor je uitgebreide reactie en misschien tot ziens!

  Groet, alex

  • Hoi ALex,

   Bedankt voor je openhartige en uitgebreide reacties. Ik weet dat ik Venlo aan jullie toe kan vertrouwen. Veel succes daarmee.
   Verder ga ik ook gewoon door met vechten voor de goede zaak, alleen dan op m’n eigen manier.

   Wellicht tot ziens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *